De Halliwick-methode is gebaseerd op het tien-punten-programma. De Halliwick-methode wordt ook wel ‘Balans en Dysbalans” genoemd omdat je in het water nooit echt stabiel bent en voortdurend aan het balanceren bent.

De Halliwick-methode is geschikt om kinderen en volwassenen met een lichamelijke aandoening zelfstandig te leren zwemmen. De Halliwick-methode wordt veel toegepast bij het zwemmen met meervoudig gehandicapten. Onderzoek heeft uitgewezen dat de Halliwick-methode baat heeft bij kinderen met spasme.

In het water worden er veranderingen aangebracht tussen de zwaartekracht en de opwaartse kracht. Hierdoor ontstaan er veranderingen in het evenwicht waardoor er rotatieproblemen ontstaan. Het doel is het verbeteren van de hoofd/romp controle, het stimuleren van evenwichtsreacties en het normaliseren van de spiertonus. De tien stappen van de Halliwick-methode worden doorlopen aan de hand van rotatiecontrole om de diepte-as (sagittale rotatie controle), breedte-as (transversale rotatie controle), lengteas (longitudinale rotatie controle) en de gecombineerde as (gecombineerde rotatie controle). Wanneer de evenwichtscontrole en de ademhaling voldoende worden beheerst dan wordt er gestart met het aanleren van de basis zwemslag van de Halliwick-methode.

De Halliwick-methode kan toegepast worden bij:

  • Reumatologische aandoeningen: fibromyalgie, osteoporose, artrose en de ziekte van Bechterew
  • Neurologische aandoeningen: hemiplegie, halfzijdige verlamming, ziekte van Parkinson, Multiple Sclerose en dwarslaesie
  • Orthopedische aard: scoliose en amputaties
  • Kinderneurologische aard: cerebrale parese, spina bifida, myopathie of spierziekten

De Halliwick-methode word veel toegepast in de fysiotherapie. Het is mogelijk om Halliwick te geven op locatie.

Het luxe therapeutisch zwembad is uitgerust met een grote invalide kleedkamer. Het zwembad is makkelijk toegankelijk om met de rolstoel via de hellingbaan te water te gaan. Minder valide personen kunnen hierdoor rustig het water in lopen. In een watertemperatuur van 32 graden en een rustige omgeving kunt u op een verantwoorde en plezierige wijze deelnemen.

Joke Janssen

Een afspraak maken?

Wilt u graag een keertje komen kijken in ons luxe therapeutisch zwembad in Holthees en de mogelijkheden bespreken?

U kunt een afspraak maken via e-mail (info@zwemschooljoke.nl) of via het contactformulier. Zwemschool Joke is uiteraard ook telefonisch bereikbaar onder telefoonnummer 06-34168503.